Blir det en sommar på sjön med hunden då gäller det att ha tungan rätt i mun och planera lite – det finns mycket att ha koll på innan ni ger er av.
Bilder: Ulrika Evenås
Även om du som erfaren båtmänniska bara hoppar i och skjuter ifrån bryggan, så har du med dig ett stort säkerhetstänk, som finns där automatiskt. Allt från flytväst till sjölagen och vem som väjer för vem etc.
Båtlivet är på många sätt behagligt och kravlöst, men det ställer också höga krav på just säkerhet och logistik – speciellt om hunden är med.
Ovan upplevelse för hunden
Tänk bara vilken ovan upplevelse det måste vara för hunden att befinna sig på en så liten yta på ett underlag som dessutom både lutar och kränger. Är hunden helt ovan är det svårt att förutse hur den kommer att reagera och bete sig, om den kommer att trivas eller om den behöver tid att vänja sig.
Flytväst först
Det första och viktigaste är förstår flytvästen – och den måste bäras både ombord och på bryggan. Hunden kanske är en riktig säl i vattnet i vanliga fall och älskar att bada men om olyckan är framme och hunden faller överbord kan det bli en oerhört stressande situation. Flytväst ger dig möjlighet att få fatt i och hjälpa din hund upp i båten eller upp på bryggan igen.
Hund på båt = flytväst på!
Man väljer flytväst till sin kompis utefter vikten och har du en hund med lång päls då måste du plussa på några kilon – den blir ju tyngre när den blir blöt. Flytvästen skall ha ett ordentligt handtag på ryggen och fäste för koppel.
Tänk på att en hund ombord eller på brygga INTE från vara kopplad i halsband – det kan få förödande följder om hunden skulle råka falla i.
Planera utifrån hundens behov
Planera resan ordentligt. Tid, vatten, sol och värme, hundapotek, rastning – det är en del att tänka på.
Många tar ju kortare dagsturer med sin båt, men om du långturar är det bra att planera för stopp så att hunden kan hoppa iland för rasting och lite aktivitet. Har du en unghund kanske lite nosarbete eller en rejäl promenad är bra innan ni kastar loss.
Låt det inte dröja mer än 4-5 timmar mellan stoppen.
Ha med färskvatten så att hunden kan dricka så mycket den behöver, annars kan den lockas att dricka saltvatten som i värsta fall kan leda till saltvattenförgiftning.
Skydd för sol och värme och ett hundapotek ifall faran är framme. En del hundägare tar också reda på veterinärstationer längs vägen – för säkerhets skull. Klipporna kan vara hala och fulla av havstulpaner eller vassa snäckor och skador kan lätt uppstå.
Var rädd om din kompis
Hundar som badar mycket och går blöta och kanske blir kalla kan drabbas av vattensvans, en inflammation i uppstår i svansroten och som enkelt kan förhindras genom att torka efter bad och hålla den varm mellan doppen.
Algblomning är något både husse och matte och hunden måste se upp med eftersom den kan vara giftig. Man skall undvika att bada och få i sig vattnet. Symptom vid förgiftning av alger är slöhet, svaghet, klåda eller hudutslag, ögonbesvär, kräkningar, diarré, smärta och i vissa fall kramper, andningssvårigheter och chocktillstånd.
Låt hunden ha sin egen lugna trygga plats ombord och lär den att hålla sig där speciellt vid avfärd och när ni lägger till.
Med detta i bagaget kommer du vara väl förberedd för säkra äventyr.
Vill du få en skeppshund i familjen är det bara att sätta igång. Var lyhörd för din hunds reaktioner och använd sunt förnuft så kommer ni få massor av fantastiska resor till havs tillsammans.
Kasta loss, glid ut och ha en riktigt härlig båtsommar!
Checklista – hund ombord
- Planera turen efter hundens behov
- Ha flytväst på hunden på både båt och brygga
- Koppla inte hunden ombord
- Lär din hund att stiga på och av båten på kommando – hjälp den så att den inte halkar
- Ge hunden en lugn och skyddad liggplats ombord
- Hunden ska ha tillgång till färskt vatten, skugga och svalka ombord
- Aktivera din hund när den gått i land och se till att den rastas ordentligt innan avfärd
- Anpassa farten med motorbåt och hjälp hunden med balansen vid kryssning
- Max fyra till fem timmar på havet i sträck och det är ändå lång tid för en hund även om den trivs ombord
- Kolla så att hunden får gå iland
- Använd fästinghalsband eller spot on-preparat om ni vistas i fästingrika områden. Gå även igenom hundens päls varje dag efter fästingar
- Torka hunden och håll den varm efter bad – för att undvika vattensvans
- Ta med ett hundapotek
- Ta med en lista över veterinärer längs er båtväg